9 Aralık 2015 Çarşamba

Sapkın Manüpülatör Narsist...


Varlığını hissettiğin eşya, nesne yada birşeyin olmadığını ; varolduğunu zannettiğin nesnenin etkisinin varoluşunda değil aslında hiç varolmamış olduğundaki reaksiyonu düşünün.. O şey aslında hiç ama hiç olmamışdır.. Var olmadığı gibi yok etmiş kendisini var edene dek ve öyleki sınırı, sonu olmadığından varoluşuda yokedişide bitmez... Böylesine korkunç ama böylesine hayattan bir hastalık tanıdım son günlerde sapkın manüpülatör narsist...
Bu bildiğimiz narsizm, hemen herkezde bulunan kendini begenme ihtiyacı değil tabi...  Kastedilen yazarın kendi tabiri ile; herşeyi birlikte olduğu kişi için yapıyormuş gibi  bir hava yaratıp oysa gerçek amacı onu yok etmek olan kişi... Asıl kendisi korkunç derecede hasta olup kendisiyle beraber Karşısındakini de yavaş yavaş hasta eden kişi.
Çok fazla psikoloji kitapları okumam aslında -neden yapmazmışım anlayamdım içine girince- bir insanı var eden dünyaya getirenle başlıyor ve ilerleyen her zamanda geçmişimizin örgüsünü karakterleştiriyoruz birbir "çocukluğunuza inelim" söyleyişi az değil fena bir reelmiş aslında.Toplum dediğimiz olgu insanı etkileyen gerçek ilişkiler bütünüyse eğer o halde bizi ilişkimizi etkileyen karakterleri tanıma çabası önemli diye düşünüyorum.Keza narsist bir insanın tepkileri yada manüpülatör karşısında nasıl bir savunma gerçekleştirilebilir bilim bunu tesbit ettiyse faydalanmak gerekir.
Fransız psikanalist bagımlılık uzmanı yazar pascal coudert ile psikolojik yardım derneği başkanı pascale morellinin klinik vakalarla toparladığı "ikili ilişkilerde duygusal manipülasyon" kitabı bu alanda en iyi kitaplardan kitabı okuyunca nerdeyse olayı çözmüş oluyorsunuz.Çevirisinde de gayet başarılı olan kitapı okurken hiç zorlanmıyorsunuz.Ama dahada önemlisi her paragrafta ne yazıkki çevremizde ne kadarda bu sapkın kişilik bozukluğundan kişilerle ilişki kurmuş olabilme ihtimali kitaba dahada çok bağlıyor.Yazarlar aslında sağlıklı birer insan gibi görünen,iyi kamufle olan, çevrelerini dolayısıyla toplumu çürüten narsistik sapkın kişiliği deşifre etmeye çabalamışlar.Toplum bu kişileri tanımalı ve korunmalı diye düşünmüş gibiler.Çünkü ilk andan itibaren karşısındakini cezbeden narsist sapkın kişi karşısındakini mutlaka yıkıma götürür.
Narsist sapkın kişi sistemli manüpülasyonlarla karşısındakini kendine değerini yitirtir zamanla yaşamak için kişi narsist sapkının ilgisine bağımlı hale gelir.
Narsist sapkın yalan söyler ve yalanı ortaya çıkarmak her zamna kolay değildir.İhtiyatlı bir içgüdüsellikle yalanı söyler açığa çıktığındada kayda değer bir küstahlıkla reddetme yeteneğine sahiptir. "Çeşitli gerekçe ve hedefler için yalanı kullanır; kendisini olmadığı şey olduğuna inandırmak için, kendini yüceltmek için, şişinmek için, aynı zamanda aile içinde dostlar arasında fitne tohumları ekmek yada partnerini uydurma olaylarla suçlayarak kötü göstermek için veya ayrılık esnsında saldırmak ötekini gözden düşürmek ve bütün hataları ona yıkmak için.Kısacası narsist sapkının yalan söylemek için çok sayıda "iyi gerekçeleri" vardır.." Diyor yazarlar...
Narsistik sapkın elini daima digerlerini üzerinde tutar ve bundan beslenir.Beslendiği kişiden alacağını bitirene dek üzerinden çekmez bittiği an ise arkasına dönmeden çeker gider. "Elini öteki üzerinde tutarak kendini korur, kafasını rahatlatarak, hesaplayarak, kendini bırakmaktan kaçınır. Derin ve ısrarlı duygular hissetmek,narsist sapkının gözünde en büyük risktir. Narsist sapkının kalbi dipsiz bir kuyudur, hep doyumsuz biridir.Narsist sapkının arzusu yoktur, ihtiyaçları vardır, dolaysız tatmin arar. Öteki yoktur, ötekinin bütün teşebbüsleri nafile kalabilir. Sapkın narsistin ne ızdırabı vardır nede ızdırabın anısı veya maddesi. Varmış gibi yapar bu nedenle kendisinde eksik olanı çekip alabilmek için bir avın kanını emme yönünde önlenemez bir atılımla hareket eder.Onun duygusu yoktur dolayısıyla acı çekmediğini unutmayalım" der kitapta...
Her insanın ikili ilişkilerinde birini  diğerine hakim olma yada haklı olma çabası içerisinde olduğu doğrudur ve yaygın olandır.Oysa narsist sapkın yine kitap ifadeleriyle " partnerinin kişiliğini keyfince şekillendirmeye kadar vardırır. Partnerinin ifadesini, özsaygısını, geleceğini ve coşkusunu aslında tam tersini yapıyormuş gibi göstrerek elinden alır. Partnerinin yaşamını elinden alır."
Sadece kendisi önemlidir aslında seviyormuş gibi yapar sevmez. İlgiliymiş gibi yapar aslında ilginin ucundan geçmez. Canı acıyormuş gibi yapar asla acımaz. Mış,muşlar narsist sapkın içindir. "Narsist sapkın temel önemdedir,durumları altüst ederek tersine çevirebilir.kendini sadık biri olarak gösterir. Kalıcı hiçbir duygu hissetmemesine rağmen onu sevdiğine inandırır. Sözel olarak bir yönde kendini ifade ederken aksi yönde hareket eder."
Kitapta tüyler ürpertici olan kısım dış dünyadaki narsist sapkının görünüşüydü benim için "ne olursa olsun narsist sapkın dışarıdan bakıldığında tamamen saygın ve iyi diye tasvir edilir. İdeal damat yada gelin, düşlerdeki eş...toplumsal hayata iyi dahil olmuştur ve ilk bakışta kesinlikle "ben merkezci" yada kibirli görünemez.sapkın olarak ise hiç anlaşılamaz.kimi zaman küstah görülebilir, ama her zaman değil.onun toplumsal tutumu kesinlikle normaldir.hatta göz kamaştırıcıdır..."
Gerçektende istediğinde kendini sevdirebilen ve kendisini hiç olmadığı gibi gösterebilen buna uygunda rollere bürüne bir insandan bahsediyoruz.Kesinlikle hiçbir anormal davranışı belli olmaz.onun karakteri ve statüsünü ifade ettiği şey göz kamaştırıcı, zeki ve cazibeli. Bir sapkın narsisti dışardan tanıması zordur diyor kitapta ancak ikili ilişkilerde mümkün olduğunu fakat artık işişten geçmiş olma ihtimalinin kuvvetle muhtemel olmasıdır çünkü narsist sapkınla ilişkiye geçilmiştir ve artık etkisi içindesinizdir.Kurtulmak bir o kadar zordur. Kitabın başarısı ve gerçekliği her okuyanı içine çekecektir mutlaka. Malum çoğumuz duygusal olarak hastayız ve sapkın manüpülatör narsistin kurbanı olma konumundayız. Kitabı ısrarla tavsiye ederim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder